Definitie Col en Cote

 

Officiële Franse definitie

bord-top-galibier-1106 
Een Col is een bergpas. Dat is het hoogste punt van de weg, gelegen tussen twee hoger gelegen bergtoppen.

Volgens die definitie moet je aan beide zijden van de col naar beneden kunnen rijden, en van de weg af aan twee zijden naar boven kunnen lopen.
De Fransen zelf lichten nogal eens de hand met die regel, want volgens die definitie is bijvoorbeeld de Col du Télégraphe geen col.

In de Honderd Cols Tocht zijn alle hellingen waar een bord op staat, of waarvan de naam op een Michelinkaart, een IGN-kaart of een plaatselijke kaart staat vermeld, een Col.
Niet alle hellingen voldoen aan die definitie. Deze hellingen worden Côte genoemd.

De meest merkwaardige col vinden we in de Cevennen. Vanaf de Mont Aigoual dalen we af naar aspinde Col de Fourques. Vanaf deze col gaat het dan weer omhoog naar de Col de Perjuret. De Col de Fourques is dus het laagste, niet het hoogste punt van de weg. Hoe kan dat? Aan beide zijden van de col gaat een onverharde weg naar beneden het dal in. Voor deze wegen is dit dus het hoogste punt!

Colindex
De hellingen zijn geindexeerd. De indexen worden berekend met een formule die in het blad Fiets in augustus 1988 is gepubliceerd. Alle hellingen met een index van 0,3 of hoger zijn als Col of Côte geclassificeerd. Ook zeer steile passages van minimaal 10% die een index hebben tussen 0,2 en 0,3 worden als Côte geclassificeerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>